Brave – ono od čega sve počinje, Alfa i Omega, najbitnija stavka. Brave su, pre svega, sinonim za sigurnost; bukvalno, figirativno, na simboličan ili praktičan način. Koliko god razmišljali ili ne razmišljali o njima, one su izuzetno bitne iz više razloga.

Bravarija asocira na bezbednost, a ovaj drevni zanat je nešto što će se bez pogovora održati, zadržati u biti aktuelno i u budućnosti. Iako čini se, određena zanimanja zamiru u savremenom dobu i prestaju da budu aktuelna – bravarski zanat je nešto što je oduvek bilo, i zauvek će biti potrebno, a, shodno tome, bravarski radovi konstantno će biti traženi i cenjeni.

Spoj modernog i tradicije, bez obzira na to da li služe u svrhu sigurnosti ili čistog dekora, opcija je beskrajno mnogo.

Bravarski zanat, počeci

Bravar, svima je poznato, jeste zanatlija koji se bavi obrađivanjem metala – savija, vari, oblikuje, boji metalne delove praveći brave, ključeve, kapije, ograde, vrata, prozore.

Bravarski zanat u Srbiji je nastao i postao poznat u 19. veku, a prvobitni naziv za bravara bio je ‘šloser’, nastao od nemačke reči schlosser (bravar, na nemačkom).

Kao i svaki, tako i bravarski zanat nije nimalo jednostavan. Pored niza sati neizbežnog stajanja, ovaj zanat podrazumeva rad u prašini, visok nivo koncentracije za rad na mašinama, kao i izvrsno poznavanje rada na mašinama. Takođe podrazumeva i dizanje tereta, kao i rad pod opremom (odgovarajuće odelo, zaštitne naočare, rukavice), kako ne bi došlo do neželjenih povreda.

Bravarski radovi podrazumevaju korišćenje mnogobrojnih alata poput bušilica, brusilica, aparata za zavarivanje, turpija, metra i drugih.

Bravarski zanat iziskuje neverovatnu veštinu, spretnost, preciznost, izoštren vid, smisao za estetiku i detalje a pre svega – znanje. Sve pomenute stavke, bravari stiču višegodišnjim iskustvom, praksom, strpljenjem i posvećenošću.

Kao i svaki posao tako i ovaj, broji bolje i lošije; lakše i teže strane. Ipak, jedno je sigurno, ovakav zanat neophodan je za procvat privrede i ekonomije, stoga je od izuzetne važnosti da opstane i u modernom dobu.

bravarija

Bravarski radovi znače detaljan proces

Izreka “što je brzo, to je i kuso”, nije nastala bez razloga, a zapravo, i danas je izuzetno akuelna i, pre svega – istinita. Da bi nešto bilo zaista kvalitetno i vredno potrebni su ogroman trud, posvećenost, i naravno, vreme.

Upravo ovi epiteti krase bravarski zanat, bravari teškim radom, trudom, znanjem i vrednim, spretnim rukama stvaraju nesto sto ima istinsku vrednost i čiji će se kvalitet održati dugi niz godina.

Već je pomenuto da se bravari bave obradom metala, a da poseduju izvrsno poznavanje ovih materijala. Reč je o detaljnom procesu – spajanja različitih vrsta materijala, lemljenja, zakivanja i zavarivanja. Nakon toga, na red dolazi lakiranje a zatim i montaže metalnih konstrukcija. Bravarski radovi znače spremnost, posvećenost, ali takođe i snalažljivost. Bez obzira na to da li je reč o samostalnom ili timskom radu, neophodni su znanje, strpljenje, odlučnosti, podrška.

Da li je bravarski zanat zanimanje namenjeno isključivo muškarcima?

Očekivano ili ne, odgovor na ovo pitanje je odričan.

Pomenuto zanimanje nije rezervisano isključivo za pripadnke jačeg pola. Zapravo, brojne žene su se uspešno okušale u ovom zanatu, a bez obzira na to da li je reč o muškarcima ili ženama, ko god da se upušta u bavljenje bravarijom mora biti staložen i precizan. Ukoliko posedujete ove i još mnoge druge gorepomenute osobine, potencijalan ste kandidat za bavljenje ovim poslom.

Preciznost, oštar vid, mirne, strpljive ruke … samo su neke od osobina istinski kvalitetnog bravara.

Budućnost bravarije

Bravarski zanat ja fundamentalan i neophodan. I dan-danas postoje škole u kojima se bravarski zanat može učiti, stoga je jedno sigurno – uprkos svemu, ovaj zanat nikada neće izumreti i uvek će imati posebno mesto i značaj. Bitno je napomenuti i to, da je reč o dobro plaćenom i perspektivnom poslu. U Srbiji plate za pomeuto zanimanje počinju od minimum 500 e, dok su ‘preko’cifre znatno više.

Svakako, kao i u svakom zanatu pa tako i ovom – uslovi, poslovne prilike a samim tim i novac rastu u skladu sa iskustvom i usavršavanjem.