Postoji dosta starih zanimanja koja smo, u savremenom dobu, usled razvoja mnogih savremenih poslova, pomalo zaboravili i zapostavili, a i dalje su nam preko potrebna. U prilog tome govori činjenica je veliki broj raznih starih zanimanja u našoj zemlji (a i u svetu) deficitaran, a paradoksalno, i dalje postoji velika potreba za tim profilima. Digitalna era u kojoj se sada nalazimo ostavila je u senci ta zanimanja, budući srednjoškolci se masovno opredeljuju za moderna zanimanja. Zanati sve više bivaju zanemareni od strane budućih srednjoškolaca koji biraju buduća zanimanja, a ekonomska potreba za njima sve više raste. Deficitarna zanimanja su danas i bolje plaćena nego ranije, ali ipak ostaju deficitarna. Iz godine u godinu, sve je manje zanatlija. Jedan od tih zanata za kojim i dalje postoji velika ekonomska potreba jeste bravarski zanat. Možete li zamisliti svet bez proizvoda nastalih veštinom spretnih ruku bravara? Bravar je osoba koja se do detalja razume u proces oblikvanja metala, a ta se veština stiče višegodišnjom praksom, iskustvom i posvećenošću. Izvrsno poznavanje obrade metala, procesa spajanja različitih vrsta materijala, procesa lemljenja, zavarivanja i zakivanja, procesa lakiranja, kao i montaže metalnih konstrukcija odlikuje dobrog i iskusnog bravara-zavarivača, a za sticanje tih veština potrebne su godine iskustva i posvećenog rada. Jedna od osnovnih veština bravara je izrada kapija i ograda. Bravar, zajedno sa kolegama drugih profesija, timskim radom i razmenom znanja dolazi do idealnog rešenja za ograđivanje dvorista, terasa, odnosno izradu kapija i ograda za kuću i dvorište.

Zanimanje bravar-zavarivač nije rezervisano samo za muškarce. Zapravo se pokazalo da su u nekim slučajevima žene i bolje u ovom poslu, jer su preciznije i staloženije, a staloženost, preciznost, dobar vid i mirna ruka su osobine koje krase kvalitetnog bravara. Međutim, interesovanje za ovo zanimanje je jednako slabo kod oba pola, uprkos tome što je ovaj posao izuzetno perspektivan i dobro plaćen, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Kolika je potražnja i potreba privrede za ovim profilom, dovoljno je da pogledamo sajtove za zapošljavanje, odnosno oglase za posao. Veliki broj preduzeća traži kvalifikovane radnike ovog profila, nudeći vrlo pristojne plate, a prijava kandidata ipak izostaje ili se moraju praviti razni kompromisi u smislu višemesečnih obuka kako bi se prijavljeni kandidati sa nedovoljnim znanjem i iskustvom osposobili za obavljanje ovog posla. Primera radi, u Srbiji plate za ovo zanimanje se kreću od 500 eura pa nadalje, što je za naš standard pristojna visina plate, a kada uzmemo u obzir da je ta plata uglavnom početna i da postoje sasvim realne šanse da plata raste kako radnik napreduje i stiče iskustvo i veštinu, ostaje nejasno zašto je ovo zanimanje i dalje deficitarno. Pored izuzetnih mogućnosti zaposlenja u našoj zemlji, ovo zanimanje nudi velike šanse za zaposlenje u inostranstvu. I druge zemlje su u stanju deficita sa ovim profilom zanimanja, plate su trostruko, četvorostruko, pa čak i petostruko veće nego u našoj zemlji, u skladu sa njihovim boljim standardom. Pa tako, plata bravara-zavarivača u Norveškoj se kreće od 4.500 pa čak do 7.000 eura mesečno. Države se kroz obrazovni sistem trude da privuku mlade da se zainteresuju za ovo zanimanje, nudeći obezbeđenu adekvatnu praksu tokom školovanja, sticanje primenljivog znanja, čak i plaćenu praksu u toku školovanja, a ono što ih čeka nakon završene srednje škole je gotovo siguran, dobro plaćen posao.

Nažalost, i pored toga, kvalifikovanih kadrova je nedovoljno, dok privreda mnogih zemalja vapi za stručnjacima iz ove oblasti. Bravarski posao, kao i svaki zanat, nije krajnje jednostavan. Zahteva dosta stajanja, rad u prašini, visok nivo koncentracije za rad na mašinama, kao i izvrsno poznavanje rada na mašinama, zatim dizanje tereta i rad pod opremom kako ne bi došlo do povreda. Kao i svaki posao, ima svoje dobre i loše strane, lakši i teži deo posla, ali ono što je sigurno jeste da je ovo zanimanje potrebno privredi i ekonomiji i da smo svi na gubitku ako ovaj stari zanat ne opstane u modernom dobu.