Krenimo od osnovnih stvari i odgovora na neka osnovnija pitanja.
Šta je kovano gvožđe?
Tražeći novi način da dodaju svoj lični dodir svom domu, Za mnoge kućevlasnike ograda od kovanog gvožđa širom sveta sve je popularniji način da se doda jedinstveni dodir estetičnosti kuće. Iako se ograde od kovanog gvožđa mogu činiti novopopularnim u domovima tokom poslednjih nekoliko decenija, kovano gvožđe zapravo ima dugu istoriju koja potiče iz najranijih dana civilizacije. Kovano gvožđe može se naći u mnogim drevnim građevinama i istorijskim lokalitetima. Da biste stekli dublje uvažavanje za metalne radove koji idu u kovano gvožđe, može vam biti od pomoći da bolje shvatite šta je kovano gvožđe i njegova istorija. Nastavite čitati da biste dobili odgovore na neka od vaših pitanja o kovanom gvožđu.Kovano gvožđe je specifična vrsta gvožđa koju tradicionalno godinama kovači koriste. S obzirom da se njime može lako manipulisati oblikovanjem različitih oblika i dizajna, to je popularna ručna izrada metala. Kovano gvožđe doslovno znači obrađeno gvožđe.
Kako je kovano gvožđe postalo tako popularno?


Kovano gvožđe se koristi još od srednjovekovnih vremena i danas se koristi. Zbog mogućnosti kovanog gvožđa da se prilagodi širokom rasponu potreba i dizajna, popularan je izbor zbog svoje izdržljivosti i snage kao i relativno lako održavanje. Uz pravilnu negu, kovano gvožđe može trajati godinama.
Šta se promijenilo u proizvodnji kovanog gvožđa tokom godina?Tradicionalno, kovano gvožđe je oblikovano i dizajnirano ručno. U novije vreme, mašine su dizajnirane da izrađuju ograde od kovanog gvožđa. Pored toga, pojam kovanog gvožđa je proširen. U istoriji, kovano gvožđe se primenjivalo samo na gvožđe koje je stvoreno rukama kovača. Sada se termin odnosi na ukrasni dizajn ograde koji je postao popularan u pejzažnom i dvorišnom dizajnu.
Prelazimo na same dizajne, što i jeste tema danas kada pričamo o kovanim ogradama.
Snaga i izdržljivost kovanog gvožđa omogućavaju mu da podrži biljke (ugrađena rešetka), poput ove japanske anenome, bez kolebanja ili truljenja. Dobra vidljivost: Dizajne ograde od kovanog gvožđa imaju rastojanje razmaknute za tanki profil koji omogućava da pozadina bude u fokusu.
Elegantni, klasični stil: Argumentirano najelegantniji materijal za ogradu, kovano gvožđe može biti prilagođeno da bude jednako jednostavno ili ukrašeno koliko želite.
Ne samo za tradicionaliste, ograde od kovanog gvožđa dostupne su u modernim modernim siluetama.
Otporan na štetočine: Kovano gvožđe je ranjivo na glodare koji pušu i ostale štetne štetočine koji mogu zapasti drvo.
Zapravo, postoji mnogo načina i oblika kako možete ugraditi Vaše kovane ograde. Izbor je svakako na Vama. Ono što je objektivno i što svakako ulazi u opticaj su klasične vertikalne pruge sa zaobljenim vrhovima u spiralu, ili same vertikalne spiralne rešetke. Oblici na vrhovima su takođe selektivna stvar, mogu biti ili sama spiralica i na vrhu ili neki cvetni oblik, čak i srcasti. Međutim ornamenti su ono čemu velika većina podleže zbog univerzalnosti i jednostavnosti.
Kada pričamo o izboru samog materijala za izradu kovanih ograda, postoje dve opcije; Gvožđe vs aluminijum. Evo malo reči i o njima.
Mnogi objašnjavaju razliku između opcija za ograde od gvožđa i aluminijuma. „Gvožđe je tradicionalni proizvod zbog svoje čvrstoće, jer je zavaren skupa. Slaba strana je da ako se praškasti premaz ogrebe, novo izloženo gvožđe će rđati ako ga ne popravimo odmah. Aluminijum neće rđati ako ga ogrebe pa se smatra održavanjem. slobodan izbor, ali nije tako jak i lakše se oštećuje. Aluminijske ograde koje se rade na našim prostorima nisu zavarene, već međusobno zavrtane, što omogućava više varijacija u načinu sastavljanja na gradilištu. To vam omogućava da pratite oblik zemljišta ogradom dok sa gvožđem, morate se spuštati koracima da biste sledili nagibu.
Danas je oko 85% ograde koja se prodaje crne boje. Možemo brže odgovoriti na potrebe kupaca kada koriste ovu boju, jer sav svoj materijal držimo na zalihama. Za boje, ograda se mora unapred poslati prilagođenim praškastim premazom, što može potrajati nedeljama. Samo oko 3% naš rad je prilagođen bojama i namenjen je komercijalnim projektima. Svaka prodavnica kovanog gvožđa nastoji da standardizuje njihove cene. „Aluminijum nas košta više, ali naplaćujemo isto koliko i gvožđe da bi kupcima olakšali izbor. Naša metraža je manja na aluminijumu, ali više volimo da troškove zadržimo za oba proizvoda.“
Kao što vidite i sami, sve ima svoje prednosti i mane, međutim, da je sve stvar Vašeg ličnog izbora, i sa time bismo se složili. Da li aluminijum ili gvožđe? Da li spirala ili klasika? Da li cveće ili ornamenti? Odluke su na Vama.