Neprevaziđeno, jako, veličanstveno, gotovo neuništivo – toliko fantastičnih epiteta za samo jednu reč, tačnije, za samo jednu leguru metala – gvožđe. Gvožđe materijal jeste apsolutno nezamenljivo i spektakularno u svim svojim primenama. Gvozdene kapije, na primer, ne samo da deluju moćno – već su izuzetno pouzdane i sigurne, a sve dostupnje. Gvozdene ograde, takođe, vrše bitnu ulogu – ne samo zaštite, već i moderne, specifične estetike.

Birajte najbolje, birajte gvožđe

Da li i vi birate kvalitet bez premca – da li i vi birate gvožđe? Kada se opredeljujete za uređenje enterijera i eksterijera, zapitajte se, šta vam je najvažnije, i da li je moguće imati najbolje od oba sveta. Da li je moguće imati i odgovarajući vizuelni momenat i praktičnost, tradicionalno i moderno, jednostavno i eklektično? Naravno, sa gvozdenim izborom – moguće je sve.
Ipak, pre nego što donesete konačnu odluku, krenite od početka; dobro se raspitajte odakle potiče materijal koji birate, koji unosite u svoj dom ili poslovni prostor.

Drevna vremena donose detaljne odgovore na važna pitanja kada je reč o mnogočemu, pa tako i o ovoj fascinantnoj leguri metala. Iako široku primenu nalazi u modernom dobu i istom se na izvanredan način i sa lakoćom prilagođava, neki od arheoloških dokaza upotrebe „meteoritskog gvožđa” (koristilo se za za izradu oružja i sitnog nakita) datiraju do 5. milenijuma p.n.e. u današnjem Iranu. U to vreme, ova metalna legura nije se dobijala livenjem ili topljenjem ruda gvožđa – već se obrađivala na način na koji se obrađivao kamen.

Gvozdje

Gvožđe materijal drevnog i modernog doba

Definicija čistog gvožđa glasi – mekan metal srebrnkastog sjaja. Kvalitet i brojne vrednosti istog, poznati su od drevnih vremena, a danas – ono je jedan od najvažniji tehničkih metala koji nalazi mnoštvo oblika primene. Na vlažnom vazduhu rastvara se u razređenim kiselinama, koristeći se, prvenstveno, u obliku čelika, i u manjoj meri kao sirovo ili liveno gvožđe.

Čelik – poznat kao Fe legura s 0,05 do 2,06% ugljenika, a ujedno i najvažniji tehnološki i konstrukcioni materijal. Gvožđe materijal – odlikuju izuzetna čvrstoća, tvrdoća, žilavost. Upravo pomenute karakteristike razloga su što je ova legura metala pogodna za livenje i mehaničku obradu.

Gvozdene kapije sinonim za tradiciju i kvalitet

Velike tajne kriju se u malim izrekama. Jedna od njih, i nadaleko poznata jeste – lepa reč i gvozdena vrata otvara. Suština je svima jasna, ali ono što je najbitnije jeste to da je gvožđe ovde metafora nečeg što je stabilno, pouzdano, do čega se ne može sa lakoćom dopreti. Upravo takve jesu, ne samo gvozdena vrata – već i gvozdene kapije.

Takođe, bitno je znati da nijedan materijal nije tako siguran i čvrst kao kovano gvožđe, s obzirom na to da spada u jedan od najstarijih načina obrade metala, te je još u najranijem dobu našao primenu u izradi kapija.
Nekada su veličanstvene gvozdene kapije bile privilegija isključivo imućnih ljudi i moćnika, dok su danas dostupne daleko širem krugu ljudi. Za razliku od drugih materijala, završni izgled kapije od kovanog gvožđa može biti izuzetno raznolik – u zavisnosti od kombinovanja elemenata i stila koji treba da se postigne, prema želji.

Gvozdene ograde, isplativo i dugoročno ulaganje

Ograda je tu da, poput saveznika, zaštitnika – obezbedi stoprocentnu i dugotrajnu sigurnost. Tu je da omogući spokojan život i rad, bez brige i dodatnih razmišljanja. Gvozdene ograde, bez sumnje su savršene u svojoj svrsi što ih čini visokokvalitetnim i nezamenljivim.

Pored toga što su sjajno vizuelno rešenje, ograde od kovanog gvožđa izuzetno su lake za održavanje, a mogu trajati večno; uz to su elegantni i dugotrajni elementi, koji se sa lakoćom uklapaju u svako okruženje.
Kvalitetne kovane ograde, bez dileme, najbolja su opcija kada je reč o dekorativnom momentu, ali I o funkcionalnosti. Ovakve ograde oduvek su smatrane najsigurnijim čuvarima vašeg doma, a pored toga što su korisne i tehnički gledano, isplative, one svojim izgledom mogu predstavljati pravo malo, ali jedinstveno umetničko delo. One su bezvremenske, kako godine prolaze ne gubeći posebnost i autentičnost.