Imate veliko dvorište i došao je red na stavljanje ili menjanje ograde ali nemate ideju kako bi to trebalo da izgleda, šta je bitno, šta nije, šta je in, šta je trajno i kvalitetno? Imamo pravo rešenje za Vas. Ukoliko ispratite ovih par saveta, teško da možete pogrešiti sa izborom ograde. Naime, govorićemo o kovanom gvožđu.
Kovano gvožđe počinje svoj proces proizvodnje negde daleko od svih nas, a završava u našoj svakodnevnoj upotrebi. Izuzetno je lepo videti da neko danas, 2020. Godine, ima kovano gvožđe na kapiji svog dvorišta.
Prvo malo reči o samoj primeni kovanog gvožđa. Ima zaista previše primena, malo je reći da kovano gvožđe možete videti u enterijerima kuća vidu gelendera za stepenice, držača sijalica po zidovima, ali isto tako čine samu postavu hala i konstrukcija raznih namena. Dakle, varira od bespotrebnog do preko potrebnog i osnovnog.
Možete ga naći i na svećnjacima, rešetkama za prozore i vrata koje imaju sigurnosnu ulogu, itd, itd…
Mnogo je primena, ali ona koja nas danas interesuje jesu ograde i konstrukcije kapija. Jako je često pitanje da li da kapija bude izrađena od aluminijuma jer je to nešto što je danas, a i uvek bilo, mnogo jeftinije i lakše za instalaciju? Međutim, naš odgovor je – ne.


Prvobitno, aluminijum nije nešto što je predugog veka, za razliku od gvožđa. Jedina bolja karakteristika koju ia za razliku od kovanog gvožđa je to što aluminijum ne može da korodira i dobro podnosi vlagu sam po sebi. Međutim, čak i to je vrlo savladiv problem ukoliko se dobro raspitate. Uz malo premazivanja i/ili toplog cinkovanja i taj problem nestaje kao rukom odnešen. Svakako da možda aluminijumska ograda, odnosno kapija odaje utisaka otvorenijeg prostora i šireg dvorišta, možda i novijeg, ali verujte da ovo nije trajno rešenje. Ogradama od kovanog gvožđa aluminijumske ne mogu ni prići ako pričamo o kvalitetu i dugotrajnosti.

Hale i konstrukcije

Ono što je bitno je da ograde od kovanog gvožđa, kao i raznorazne hale i konstrukcije jer doprinose čvrstoći i dugom veku. Kovane ograde takođe doprinose nekoj dozi otmenosti i imaju taj retro momenat. Danas kada baš svi podležu modnim trendovima, zašto da se ne izdvojite i ostanete pri staroj školi kao što je ova? Ovo nema rok trajanja, nećete morati da brinete o tome da li će kroz par godina izaći iz mode, itd. Sa ovim jednostavno nema greške.
Kovano gvožđe odavaće utisak suptilnog i otmenog, a ipak će Vam dati ono zbog čega ste se i odlučili na ovaj korak. Daće Vam ogradu kakvu svi želimo.
Kada pričamo o samom izgledu, često je pitanje kolika ta ograda treba biti. Naš odgovor na to pitanje je da ne treba biti previsoka jer to neće odavati utisak otmenog i suptilnog. Uvek se treba odlučiti za manje i niže ograde jer samo tako ćete postići ono što Vam je neophodno. Što se samog dizajna tiče, na sreću, danas sve što zamislite možete da ostvarite, ali Vam je potreban dobar kapital, kao i dobri kontakti.
Nema pravila oko toga šta je poželjno, a šta nije. Trudite se samo da budete što jednostavniji u svojim željama. Da to ne bude nešto preupadljivo i nešto što baš bode oči. Neka to bude neka šara koja je suptilna, lepa za oko, ali i simetrična i pravilno postavljena. Na internetu možete pronaći dosta zanimljivih modela.
Takođe, možete se odlučiti i za ogradu bez ikakvih šara, koja se sastoji samo od letvica od kovanog gvožđa, što takođe nije greška ili kombinovati sa prirodnim ukrasnim kamenom. Jednostavno, sa eksterijerom teško da ćete pogrešiti ukoliko se odlučite za bilo šta od ponudjenog, a zaista ima previše opcija.
Kao što i sami vidite. Naš odgovor kada nas pitaju „da li da kažem „da li da kažem DA kovanom gvožđu?“ je – DA! Svakako i zauvek!


Niko ko se bar malo razume i upućen je u svet ograda Vam neće uloviti grešku jer ovde nema toga.
Na kraju krajeva, gvožđe je takav materijal da čak ukoliko Vam u nekom trenutku dosadi i pomislite da bi Vam bila potrebna promena – ono to, uz malo šmirglanja, čišćenja a zatim i farbanja dopušta u potpunosti.
Odluka je na Vama, ali verujte da ni od koga nećete čuti reči grdnje ukoliko se odlučite za ovaj korak u uređenju Vašeg dvorišta, ili enterijera u bilo kom smislu, čak i u smislu sigurnosnih rešetki, što bi svakako bila posebna tema sama po sebi.